Diyelim metal bir parayi, bir yukseklikten ilk hizsiz olarak ve dusey duzlemde, cok genis gozenekli bir elegin uzerine birakiyorsunuz. Hani tarhana elegi gibi, ama tellerin arasindan metal paranin gecebilecegi buyuklukte bir elek. Diyelim ki paranin capi Dp, elegin telleri arasindaki aciklik Da, tellerin kalinligi da Dt olsun. Paranin elegin altina gecme olasiligi P ne olur?
öncelikle bu soruyu cevaplayabilmek için olasılık kuramının nasıl ortaya çıktıgını ögrenmek gerek. blog yazarlarımızın genel kültüründen bir şüphem olmadığı için değerli okurlarımıza açıklamak isterim ki bu kuram iki fransız matematikçinin birbirlerine yazdığı mektupların sonucunda ortaya çıkmıştır. Pascal ve Fermat adlı bu bilimcilerin yazıştıkları konu ise zarlardır. bu kadarlık bilgi yeter. daha ögrenmek isteyen açan okur biryerlerden. günümüzde yapılan bi araştırma farkettirmiştir ki kolay yoldan edinilen bilgi zor yoldan edinilene göre her zaman daha kolay unutulabilir olmuştur.
bu bilgiyi alan degerli okurlarımızın sorunun cevabını hemen düşünebilecegini hissetmiyorum ama yine de bi denenmesi gerektigine inanıyorum.
Teşekkürler Fawer!
P <= 1
@nbh_ asudghakiugdkausydgfkjasdghfkjasghdfkjsghadf
@japon konsolosu hep kolaya kaciyorsun
adam fewe hesaplıyo sürekli. mesela diyor bende aa var. yere aa açıldı. ohoo diyor tamam el bende. hoop bi bakıyo adam flush royale yapmış. hooopppaaa diyor. kalkıyor oradan royale casiononun barına. ver bakalım bana bir içki diyor.
içki nasıl olacak? şöyle. bakın şimdi.
karpuzlu vodka olacak. bulamazsan narlı. ama karpuzlu ara. baktın hiç bulamadın, o zaman nar. bal narin vardı bir ona ne oldu lan??
ps: içki tarifi devam edecek. kendi kendime bir soru gelince yarıda kesmek zorunda kaldım. haa profili de açık onun bakarsanız diye. gerçi bişeye benzemiyo. ashdspdıfuahspdfuahs
beni düzeltmeye kalkmayın lan yorumun ikinci kelimesi ile ilgili! ashdfpsaıufhasdpıfuashdf.
(bkrsnz ii olur: sarhoşken entry girmek)